Як відкрити нічний клуб

12-19-2021

Клубна галузь завжди трималася осібно від інших закладів громадського відпочинку. Володіючи ознаками звичного громадського харчування, нічний клуб зобов’язаний мати перелік додаткових профільних елементів, що забезпечують йому специфічний статус. Це робить даний бізнес унікальним з організаційної точки зору, що накладає на його власника ряд певних труднощів.

Якщо я збираюся відкрити нічний клуб, про що мені слід подумати в першу чергу?

Перше, про що потрібно подбати, — це місце. Якщо говорити про нічний клуб у Львові , то воно повинно бути якомога ближче до станції метро. Практика показує, що цим транспортом відвідувачі клубів користуються частіше і охочіше, ніж таксі. Що стосується самого приміщення, то необхідно подбати про його грамотному оформленні. Зокрема, в закладі має бути кілька так званих “точок тяжіння” -це місця, в яких відвідувач захоче зробити фото і потім викласти його в instagram або куди-небудь ще. Саме завдяки цим точкам нічний клуб надалі можна буде візуально ідентифікувати. Їх облаштування повинно відповідати призначенню: гарний дизайнерський фон, хороше освітлення. Також вам слід подбати про пошук спонсорів, чия атрибутика буде фігурувати в різних частинах інтер’єру. Приклади цього ви могли спостерігати самі у вигляді вивісок або постерів з логотипами відомих брендів алкоголю.

Наскільки важливо при цьому самому любити подібний відпочинок? чи справді нічні клуби відкривають тусовщики і як це допомагає при пошуку персоналу?

Якщо ви відкриваєте нічний клуб і збираєтеся керувати ним самостійно, то, звичайно, вам краще бути залученим в цю атмосферу. В іншому випадку можна делегувати ці повноваження менеджеру. Тоді вашим завданням буде знайти ту саму людину, яка знає галузь, так би мовити, зсередини. Він, у свою чергу, візьме на себе всі організаційні функції, в тому числі і пошук персоналу. У випадку з останнім головна складність полягає в підборі охорони. Цілком очевидно, що клубна охорона відрізняється від тієї, яку ви бачите в магазинах або торгових центрах. Тому такі послуги надають спеціалізовані чопи, яких в москві, насправді, не так багато. В інших містах, напевно, ще менше. Вибір обслуговуючого персоналу для нічного клубу-бармена, офіціантів-мало чим відрізняється від інших закладів. Будь-який роботодавець чекає від таких співробітників в першу чергу порядності. При цьому з вашого боку як керівника клубу-забезпечити їм адекватних відвідувачів. І в залежності від платоспроможності останніх варто вибрати той чи інший принцип нарахування зарплати. Тут є два традиційних способи: оклад або оклад плюс чайові. Природно, в другому випадку фіксована частина буде невеликою. Але оскільки останнім часом відвідувачі все рідше залишають на чай, то і більшість обслуговуючого персоналу працює за ставкою.

Чи має значення якість кухні в нічному клубі?

Кухні, мабуть, варто приділяти найменшу увагу. Виняток можуть становити заклади, регулярно приймають у себе різні заходи, які передбачають рясне меню. Якщо ж це класичний нічний клуб, то їжа в ньому виконує, скоріше, номінальну функцію і представлена у вигляді легких закусок: сендвічі, чіпси, тарталетки. Зазвичай все це доставляється кейтерінговимі службами, і такої їжі виявляється цілком достатньо. До того ж варто розуміти, що наявність кухні в клубі — це додаткові інвестиції, причому істотні. Тобто при складанні бізнес-плану вам доведеться закласти в нього покупку обладнання, оплату праці кухарів та іншого кухонного персоналу. При цьому з’являються додаткові вимоги до орендованого приміщення, дотримання санітарних норм, спілкування з перевіряючими органами. І всі ці витрати абсолютно не виправдані з позиції споживчого попиту, оскільки їжу в клубах замовляють вкрай рідко або не замовляють взагалі. Це ще мало сенс якихось 5-7 років тому, коли нічний клуб не міг вважатися повноцінним закладом, якщо в ньому не було кухні. Але зараз її наявність-явна надмірність.

До речі, про те, що було раніше. Чи можна сказати, що популярність нічних клубів з часом згасає?

Згасає насамперед платоспроможність населення. А це, як ви розумієте, призводить до падіння відвідуваності клубів, а відповідно, і їх кількості. У московських клубах середній чек впав до 750 гривен, що смертельно для закладу. У столиці, щоб нічний клуб успішно функціонував і розвивався, клієнт в середньому за ніч повинен залишати не менше 1,5 тисяч. Це якщо говорити про заклади місткістю від 200 до 1000 чоловік. У клубах побільше, можливо, зовсім інша математика. Тому так-популярність нічних клубів згасає і причина цьому до непристойності банальна: у народу просто немає грошей.

Якщо ще кілька років тому люди йшли в клуб, щоб з ким-небудь познайомитися, випити або просто потанцювати, то зараз вони шукають можливість зробити якомога більше фотографій — з усіма наслідками, що випливають. А це і падіння середнього чека, і, повертаючись до відповіді на перше питання, додаткові вимоги до інтер’єру. Що стосується музики і розважальних програм, то на них надають природний вплив культурний контекст і змінюваність поколінь. Цілком логічно, що репертуар 10-річної давності буде відрізнятися від нинішнього. Як і те, що для людей різного віку підходить різна музика. Тут вибір зазвичай виходить з портрета вашої цільової аудиторії. Але робити щось в рамках тільки одного культурного напрямку сьогодні є недоцільним і ризикованим. Це, скоріше, історія 10-річної давності, коли в кожному конкретному закладі грав певний стиль музики. Сьогодні клуби намагаються підлаштуватися під кілька споживчих груп і можуть змінювати свій репертуар і загальну стилістику неодноразово протягом одного тижня. Припустимо, в четвер виступають віолончелісти, в п’ятницю грає який-небудь рейв з трансом, в суботу — хіп-хоп або поп. І під кожен з цих форматів, як правило, оновлюються і декорації, і звукове обладнання.

Головна складність-це перевіряючі органи. Оскільки ви організовуєте місце масового скупчення людей, вам доведеться зіткнутися з численними перевірками різних інстанцій. Але складність полягає саме в тому, що вимоги цих органів часто суперечать один одному, і виконувати їх іноді не представляється можливим. Доводиться домовлятися з кожним, і який буде результат-невідомо. Власне, це і є найскладніше завдання при відкритті нічного клубу. Все інше цілком реалізовано.